Engbert en Sandra verduurzaamden hun rijksmonument en bouwden een nieuw huis
Een duurzaam rijksmonument
Toen Engbert en Sandra het huis kochten was het in redelijke staat, maar de isolatie was beperkt en het gasverbruik torenhoog. “We verbruikten destijds ongeveer 6000 kuub gas per jaar,” herinnert Engbert zich. De afgelopen twintig jaar is het huis stap voor stap verduurzaamd: “Nu gebruiken we nog maar 600 kuub!“. De eerste stap was het vervangen van het verouderde dubbele glas voor nieuwer, beter isolerend glas. Engbert: “Gelukkig zat er al dubbel glas in voordat het pand een rijksmonument werd, dus mochten we het vervangen. De halfronde ramen aan de voorkant van het huis zijn nog wel enkel glas, maar daar hebben we isolerende gordijnen achter gehangen’. Iedere ruimte die ze opnieuw inrichten werd geïsoleerd, net als de vloeren en de zolder.
Ook duurzaam verwarmen
Vervolgens wilden Engbert en Saskia hun huis ook duurzaam verwarmen. “In 2021 hebben we al een ketel gekocht die was voorbereid op de komst van een warmtepomp en in april 2022 is de warmtepomp geïnstalleerd” vertelt Engbert. “We hebben 15 zonnepanelen op onze schuur, want die mag je niet op een monument leggen” legt hij uit. De zonnepanelen hebben in het verleden hun gehele elektriciteitsverbruik gedekt, maar met de komst van twee elektrische auto’s en de warmtepomp is hun verbruik wel gestegen.
''Een deel van de energie die we gebruiken komt van het lokale zonnedak, waar mensen uit het dorp lokaal opgewekte energie kunnen afnemen.''
Schuin achter het huis van Engbert en Sandra staat een nieuwe, volledig duurzame woning. Engbert vertelt: ‘5 jaar geleden zei mijn businesspartner uit Amsterdam; ‘Ik wil daar ook wel wonen!’ We hebben de grond gesplitst en samen en huis gebouwd, met het idee dat Sandra en ik het huis wel willen overnemen als ze vertrekken. Ze hebben er een aantal jaren gewoond maar gaan nu toch weer maar richting de randstad verhuizen voor hun kinderen en kleinkinderen, dus nu is het onze beurt!’. Het huis is afkomstig van het Utrechtse bedrijf Sustainer.home en is gemaakt van Nederlands populierenhout. “Het is geïsoleerd met biobased materialen, heeft een warmtepomp en op het dak liggen 32 zonnepanelen” vult Engbert aan. ‘We gaan er nog een kleiner gebouw naast zetten waar Sandra en ik in gaan wonen. Sandra’s ouders kunnen dan in het grotere huis. Dat leek ons wel zo logisch: wij zijn immers veel minder thuis dan zij!”
Aan de slag
Het besef dat het anders moet leeft al heel lang bij Engbert. “Ik ben mijn hele leven al bezig met duurzaamheid, op alle fronten. Natuurlijk is het fijn als verduurzamen rendabel is, maar ik doe dit uit zingeving voor een betere wereld”. Zijn advies voor anderen: “Let goed op subsidies en regelingen. Wacht niet te lang, want er komt altijd wel nieuwe techniek aan, maar je moet gewoon beginnen. If it is to be, it’s up to me!”
De Open Dagen van de Duurzame Huizen Route
Het verhaal van Engbert en Sandra is geschreven voor de Open Dagen van de Duurzame Huizen Route op zaterdag 2 en 9 november. Ben je ook van plan om binnenkort aan de slag te gaan met je huis? Kom dan ook langs. Tijdens de Duurzame Huizen Route:
- Openen duurzame huizen hun deuren. Van een monumentaal pand in Den Andel tot een volledig omgebouwd huis in Zuidwolde.
- Zie je duurzame maatregelen in de praktijk
- Leer je van een ander als het gaat om verbouwen en verduurzamen.
- Krijg je handige tips en tricks van mensen die het al hebben gedaan. Bijvoorbeeld: Waar begin je mee? Welke materialen gebruik je? Hoe kun je het betalen?
Ga naar de website van de Nationale Duurzame Huizen Route voor alle openingstijden.