Van droom naar duurzaam huis: Joris verbouwde zijn oude boerderij in Sauwerd
Eerst isoleren en plannen
Om de boerderij toekomstbestendig en energiezuinig te maken, begon Joris met isoleren. “Het voorhuis hebben we volledig geïsoleerd: spouwmuren, kruipruimte, dak en ramen. Daarnaast plaatsten we laagtemperatuur radiatoren in voorbereiding op de warmtepomp,” vertelt hij. Met een gedetailleerd plan en een warmteverliesberekening onderzocht hij de mogelijkheden om van het gas af te gaan. “De conclusie was dat het kon, maar we moesten wel stevig isoleren. In coronatijd maakten we een plan en hoopten dat de prijzen zouden stabiliseren, maar toen kwam de oorlog en stegen de kosten nog verder.”
Dit alles leidde tot een grote beslissing: Joris koos ervoor om zelf veel van het werk op zich te nemen. “Ik heb mijn baan bij een ingenieursbedrijf grotendeels opgezegd en ben me op de verbouwing gaan richten,” zegt hij. “Dit betekende wel dat we de broekriem iets moesten aanhalen en creatief om moesten gaan met ons budget.”
Van koeienstal naar woning
Een van de grootste klussen was het omtoveren van de voormalige koeienstal tot open woonruimte. “We hebben de betonvloer uitgebroken, 30 tot 40 centimeter uitgegraven, en de gebinten vervangen waar nodig. Daarna hebben we bodemisolatie aangebracht, gevolgd door vloerverwarming,” legt Joris uit. “We wilden ook meer licht toevoegen in de ruimte, maar dat vraagt wel om goede berekeningen, want elke extra ruit heeft invloed op de warmtebalans en dus op het vermogen van de warmtepomp.” Inmiddels verwarmt de lucht-waterwarmtepomp het huis en wordt er geen gas meer gestookt.
Duurzame materialen
Naast isoleren en technische aanpassingen, hield Joris rekening met de duurzaamheid van de materialen. Voor de binnenwanden koos hij houtvezelisolatie vanwege de vochtregulerende eigenschappen. “Waar mogelijk gebruikten we natuurlijke materialen. Voor de vloer hebben we uiteindelijk toch gekozen voor kunststofisolatie, omdat we zeker wilden weten dat het bestand zou zijn tegen vocht.”
Watergebruik en zonnepanelen
Met een achtergrond in duurzaam waterbeheer besloot Joris ook het waterverbruik aan te pakken. Het huis heeft twee watercircuits: één voor drinkwater en één voor de toiletten en de wasmachine. De wens is om regenwater te gebruiken voor dat laatste circuit. “We hebben een oude regenwaterput die nu dient voor de tuin, en ik ben bezig met leidingen aanleggen om dat water ook binnenshuis te gebruiken,” vertelt hij enthousiast.
Een andere wens is het leggen van zonnepanelen. De loodsen achter de boerderij zijn daarvoor de beste plek, maar moeten nog asbestvrij gemaakt worden. “Ik gok dat we, op basis van wat we nu verbruiken, zo’n 7000 à 8000 kilowattuur nodig gaan hebben en dat moet wel passen daar” vertelt Joris. Een thuisbatterij staat voorlopig nog niet op de planning, maar is wel meegenomen in het ontwerp van het huis: “Ik heb er wel voor gezorgd dat ons systeem zo is aangelegd dat er makkelijk een thuisbatterij op aangesloten kan worden.”
De kracht van een goed plan
Als advies voor anderen benadrukt Joris het belang van een goed doordacht plan: “Het scheelt enorm als je alles vooraf uittekent en in logische stappen opdeelt. Zo voorkom je dat je later dingen moet aanpassen. Ik was vanuit mijn werk gewend om grote projecten in stukjes te breken en stap voor stap te werken. Het geeft inzicht in de kosten en helpt bij het maken van beslissingen.”
Drive voor duurzaamheid
Joris heeft zijn motivatie voor een milieubewuste levensstijl deels van huis uit meegekregen. “Mijn ouders waren altijd al bezig met duurzame dingen, en een oom van mij is hoogleraar in duurzaamheid. Het zit wel een beetje in mijn DNA.” Zijn passie voor verduurzaming komt ook naar voren in zijn werkzaamheden voor energiecoöperatie GLOED, die hij samen met een vriend oprichtte. “Ik krijg er zelf ook veel energie van. Ik hou van vernieuwing en uitdaging, en dat vond ik ook in deze verbouwing.”
Met nog enkele kleine klussen en het plaatsen van zonnepanelen op de planning, kijkt Joris terug op een uitdagende maar lonende verbouwing. “Er waren momenten dat we dachten: waar zijn we aan begonnen? Maar spijt heb ik nooit gehad. Elke keer als ik om me heen kijk, ben ik blij met wat we hebben neergezet.”
Open Dagen van de Duurzame Huizen Route
Het verhaal van Joris is geschreven voor de Open Dagen van de Duurzame Huizen Route op zaterdag 2 en 9 november. Ben je ook van plan om binnenkort aan de slag te gaan met je huis? Kom dan ook langs. Tijdens de Duurzame Huizen Route:
- Openen duurzame huizen hun deuren. Van een monumentaal pand in Den Andel tot een volledig omgebouwd huis in Zuidwolde.
- Zie je duurzame maatregelen in de praktijk
- Leer je van een ander als het gaat om verbouwen en verduurzamen.
- Krijg je handige tips en tricks van mensen die het al hebben gedaan. Bijvoorbeeld: Waar begin je mee? Welke materialen gebruik je? Hoe kun je het betalen?
Ga naar de website van de Nationale Duurzame Huizen Route voor alle openingstijden.