Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Ton van de DoeZoo in Leens vertelt hoe ondernemerschap en duurzaamheid samen gaan

Door Elina Wester 13 september 2024
De DoeZoo in Leens laat zien dat duurzaamheid en ondernemerschap goed samen kunnen gaan. Al jaren zetten ze zich in om de natuur te beschermen en laten ze bezoekers zien hoe we beter voor de aarde kunnen zorgen. Ton van der Made vertelt waarom duurzaamheid zo belangrijk is, hoe hij uitdagingen aanpakt en wat DoeZoo drijft.

Het verhaal achter de DoeZoo in Leens

Bij de DoeZoo zijn een hoop dieren te vinden. Van reptielen en insecten tot zoogdieren en vogels. Het park draait om het beleven, voelen, ruiken en ontdekken van de natuur. Ton vertelt: ‘’De reden dat ik de DoeZoo ben begonnen is omdat ik mensen wil vertellen dat we zuinig moeten zijn op wat er leeft. Dat is mijn doelstelling, en dat is de doelstelling van de mensen die hier werken’’. De DoeZoo biedt daarnaast plek aan mensen voor dagbesteding en organiseert regelmatig activiteiten voor de buurt.

''Als ik rijk had willen worden, dan had ik wel iets anders gedaan. Ik wordt juist rijk van alles wat hier gebeurt. We willen mensen vertellen dat we zuinig moeten zijn met de natuur. Dat gevoel heb ik zelf, maar de mensen die hier werken ook.''

Ton vertelt: ‘’We moeten goed omgaan met de wereld, en daar wil ik mensen graag bewust van maken. Het zijn al kleine dingen die je kunt veranderen. Een paar tips? Gebruik bijvoorbeeld een gasbrander in plaats van azijn voor onkruid. Kies eens voor natuurlijke zeep om het water. Maak een border met planten in de tuin. Zo geven we de natuur weer terug.’’

Een voorbeeld van hoe je vriendelijk met de natuur om kunt gaan. Als je slakken wilt vangen, kun je een potje met bier in de grond zetten. Met een dakpan erbovenop. Zo kom je op een diervriendelijke manier van slakken af.

Duurzame keuzes zijn een prioriteit

Bij de bouw van de DoeZoo werd duurzaamheid al hoog op de prioriteitenlijst gezet. ‘’Verduurzamen doe ik niet omdat ik er subsidie voor krijg, maar omdat ik het belangrijk vindt. Het riet van mijn dak komt bijvoorbeeld uit het Lauwersmeer, zodat er geen vrachtwagens van ver hoeven te komen’’. vertelt Ton. ‘’En iets wat ik in de toekomst nog hoop te doen is het aanleggen van een grijswatersysteem. Daarmee kunnen we regenwater gebruiken om de toiletten door te spoelen. Dat bespaart een hoop schoon drinkwater, met al die bezoekers die hier komen’’.

Wat is een grijswatersysteem?

Een grijswatersysteem vangt water uit de lucht en slaat het op, zodat je het later kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om je toiletten door te spoelen, voor de was of voor het besproeien van de tuin. Zo hoef je geen schoon drinkwater te gebruiken.

Het riet op het dak van de DoeZoo komt voor een groot gedeelte uit het Lauwersoog. Helaas moest er wegens een tekort ook een deel uit Oekraine komen. Ton vertelt: ''Ik vind dat nog steeds heel erg jammer,. Dat er zoveel vrachtwagens hebben moeten rijden om hier te komen, terwijl het hier om de hoek ook groeit.''

Ton komt ook uitdagingen tegen. "Ik word door de wet gezien als een dierentuin, en dat brengt complexe wetgeving met zich mee. Ik hoop dat we samen kunnen nadenken over hoe het anders kan, vanuit het perspectief ‘ja, mits’, in plaats van ‘ja, maar’. Open communicatie is daarbij cruciaal. Ik heb niet altijd gelijk, maar ik wil dingen wel open kunnen bespreken.” Ton gaat actief het gesprek aan met andere ondernemers. Zo is hij onderdeel van het ondernemersplatform het Hogeland en een van de koplopers uit het koplopersproject.

''Ik vind het belangrijk om elkaar te helpen en te informeren. Sommige dingen zijn best ingewikkeld, zoals het aanvragen van subsidies. Daar kunnen we elkaar bij helpen.’’

Het koplopersproject

In het koplopersproject komen MKB-bedrijven en lokale ondernemers in een periode van 9 maanden regelmatig samen. Ze ontvangen tips, praktische tools en professionele begeleiding voor het verduurzamen van hun onderneming. Want: met elkaar krijg je het voor elkaar. Ben je benieuwd naar het koplopersproject? De volgende editie gaat medio oktober van start. Lees meer op de website van het koplopersproject.