Bewust omgaan met eten
Heb je soms iets te veel in de koelkast liggen? Is het sneller over de datum dan je dacht? Weggooien doe je natuurlijk liever niet. Dat is zonde van het eten en voor je portemonnee. Gelukkig zijn er manieren om het niet te verspillen. Lees deze tien handige tips.
Hoe voorkom je dat je eten weg moet gooien?
-
Tip 1
Maak een boodschappenlijstje
Als je naar de supermarkt gaat, kom je heel wat verleidingen tegen. Denk na over wat je gaat halen en koop alleen wat je nodig hebt. Dit voorkomt dat je spontaan iets koopt dat je eigenlijk niet nodig hebt.
-
Tip 2
Bewaar eten op de juiste manier
Door eten op de juiste manier te bewaren, zorg je ervoor dat het langer goed blijft. Tip! Lees op de website van het Voedingscentrum hoe je verschillende dingen kunt bewaren.
-
Tip 3
Eet restjes op
Van restjes kun je soms een hele nieuwe maaltijd maken. Heb je bijvoorbeeld rijst of pasta over? Maak er een nieuwe salade van. Ook groente- en fruitresten kun je gebruiken. Bijvoorbeeld in een lekkere soep of smoothie.
-
Tip 4
Let op de houdbaarheidsdatum
Kijk goed naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Er zit een verschil tussen 'Tenminste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). THT betekent dat het product na de datum nog steeds goed kan zijn om te eten, terwijl TGT verwijst naar producten die echt niet meer veilig zijn. Hoe dan ook: kijk, ruik en proef om te bepalen of iets nog goed is.
-
Tip 5
Plan maaltijden en porties
Een goed geplande maaltijd voorkomt dat je eten weg moet gooien. Wil je niet teveel koken? Kijk dan naar de porties op de verpakking en weeg de hoeveelheden af.
-
Tip 6
Vries overgebleven restjes in
Invriezen is een goede manier om eten langer houdbaar te maken. Heb je bijvoorbeeld een groot brood gekocht dat je niet snel op krijgt? Vries het in plakjes in en haal er alleen uit wat je nodig hebt. Ook restjes van maaltijden, vlees, groenten en fruit kun je vaak prima invriezen en op een later moment weer gebruiken.
-
Tip 7
Gebruik overrijpe groenten en fruit
Groenten en fruit die er niet meer perfect uitzien, zijn vaak nog prima te gebruiken. Overrijp fruit is ideaal voor smoothies, compotes of bananenbrood. Wat slappe groenten kunnen perfect verwerkt worden in soepen, sauzen of een groenteomelet. Zo hoef je minder weg te gooien en maak je toch nog iets lekkers klaar.
-
Stap 8
Check of je koelkast goed is ingesteld
Zorg ervoor dat je koelkast op de juiste temperatuur staat, idealiter rond de 4 graden Celsius. Dit helpt om bederf te vertragen en je voedsel langer vers te houden. Daarnaast is het belangrijk om de koelkast goed georganiseerd te houden, zodat je precies weet wat erin ligt en niets over het hoofd ziet.
-
Stap 9
Wees creatief met kliekjesdagen
Plan één dag in de week om restjes van eerdere maaltijden op te maken. Dit kan zorgen voor een leuke en afwisselende maaltijd, waarbij je verschillende dingen kunt combineren. Zo gebruik je alles wat je in huis hebt en hoef je minder voedsel weg te gooien
-
Tip 10
Maak sap van overgebleven fruit
Heb je in de tuin een appelboom staan en is de oogst dit jaar groter dan je kunt eten? Maak er dan sap van! In het Hogeland rijdt de mobiele fruitpers Golden Raand. Daar kun je van je overgebleven appels, peren of ander fruit weer sap maken.
Een kijkje bij de mobiele fruitpers Golden Raand
Robin Hazekamp uit Winsum ging bij de mobiele fruitpers Golden Raand in Uithuizermeeden langs. Daar vertelt eigenaresse Petra hoe de fruitpers werkt en wat ze doen.
Lees verder
- Vijf tips voor meer vogels, vlinders en bijen in de tuin
- Een goed idee met het dorp? Deze tips helpen je verder
- Op deze websites scoor je tweedehands spullen
- Zo kun je spullen repareren bij het repaircafé
- Alle buurtbibliotheken en weggeefhoeken op de kaart
- Subsidies en leningen: alles wat je moet weten