Groen op je dak
Groene daken helpen met het afvoeren van water, werken isolerend en trekken vogels en beestjes aan. Lees hier hoe je alles uit je dak haalt met een groen dak.
Wat is een groen dak?
Een groen dak is een plaat met planten en waterafvoer op je dak. De planten die daarop groeien zijn vetkruiden; ook wel Sedum genoemd. Of de zon er nu vol op schijnt of er veel regen valt, deze planten kunnen wel tegen een stootje. En ze zorgen voor een goede isolatielaag. Dat betekent veel verkoeling in de zomer en extra warmte in de winter.
Wat zijn de voordelen en nadelen van een groen dak?
- Een groen dak beschermt je dak. Daarmee gaat hij tot wel 20 jaar langer mee.
- Een groen dak isoleert tegen hitte en kou. Daarmee bespaar je gelijk op de energierekening.
- Een groen dak trekt veel beestjes en vogels aan. Goed voor de biodiversiteit dus.
- Het filtert fijnstof en CO2 en is daarmee goed voor je gezondheid en die van de mensen om je heen.
- Uit onderzoek blijkt dat we ons mentaal en fysiek lekkerder voelen als je kijkt naar groen. Dus eigenlijk: hoe meer, hoe beter.
- Ook zonnepanelen op je dak? Geen probleem.
- Er is veel materiaal nodig voor een groen dak. DAt komt vooral door de dakconstructie. Die moet stevig zijn om het gewicht te kunnen dragen.
- Als het weinig regent, kunnen groene daken de droogte versterken.
- Een groen dak vraagt iets meer onderhoud dan een gewoon dak. Eventuele lekkages zijn ook lastiger op te sporen en mogelijk duurder om te repareren.
Hoe leg je een groen dak aan?
Je kunt een dak zelf aanleggen of een specialist vragen. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Kijk bijvoorbeeld of je dak geschikt is, en of je dak het gewicht aankan. Meer weten over een groen dak? Bijvoorbeeld wat de kosten zijn? Of hoe je het kunt onderhouden? Lees dan verder op Milieucentraal.
Ga naar de website van Milieucentraal