Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Kijk live mee met boerenlandvogels in Het Hogeland

Voor het eerst kun je meekijken met de bijzondere vogels in Het Hogeland. Kijk mee in het nest, zie hoe ze broeden, kuikens voeden en hun eerste stapjes zetten – live, van héél dichtbij.

De boerenlandvogels van Het Hogeland

Dit jaar is er voor het eerst een livestream waar je de bijzondere vogels in Het Hogeland kunt volgen. Hier kun je weidevogels zoals de grutto, kieviet, scholekster en tureluur volgen tijdens het broedseizoen van 2025.

Kijk mee in het nest

Volg de live camera in het veld

Welke vogels zie je?

Kijk je mee via de webcam? Grote kans dat je een aantal bijzondere vogelsoorten tegenkomt. Denk aan de scholekster, kieviet, een grutto of misschien wel de tureluur. Meer weten? Klik hieronder op de vogelsoort en lees meer.

De scholekster is een stevige, zwart-witte vogel die je vaak langs de kust ziet, maar ook in het binnenland komt hij voor. Wat de vogel bijzonder maakt, is de snavel. Wat hij eet, bepaalt hoe de snavel eruitziet. In de zomer zoekt de scholekster naar emelten en wormen. Dan wordt zijn snavel puntiger, zodat hij beter kan prikken in de grond. In de winter eet hij vooral schelpdieren, zoals kokkels. Daarvoor heeft hij een andere snavelvorm nodig: korter en stomper. Zo kan hij de schelpen beter openbreken, alsof hij een beitel gebruikt.

De scholekster is dus goed aangepast aan de seizoenen en zijn voedsel. Een slimme overlever. Lees hier meer.

De kievit is een van de bekendste weidevogels van Nederland. Je herkent hem meteen aan zijn kuif, zwart-witte veren en brede vleugels. Die brede vleugels gebruikt hij tijdens de baltsvlucht in het voorjaar. Het mannetje laat dan een spectaculaire show zien met draaiingen en duikelingen in de lucht. Daarbij zijn de zwart-witte onderkanten van de vleugels al van ver te zien.

Tijdens deze vlucht hoor je ook zijn roep. Daar heeft de kievit zijn naam aan te danken. Zelfs zijn vleugels maken dan een opvallend geluid. Lees hier meer.

De grutto is een echte Nederlandse weidevogel. Maar het gaat niet goed met hem. Het boerenland verandert snel en dat maakt het moeilijker voor de grutto om te overleven. Waar het wel lukt, is op plekken met ruimte voor natuur naast landbouw. In zulke gebieden voelt de grutto zich thuis. Daarom wordt hij ook wel gezien als een symbool voor landbouw met aandacht voor natuur.

Nederland is het belangrijkste land voor de grutto in Europa. Hier broeden meer grutto’s dan waar dan ook. In 2015 kozen Nederlanders hem tot nationale vogel. Lees hier meer.

De tureluur is een weidevogel met een opvallende roep. Het geluid dat hij maakt – "tjululuu" – klinkt een beetje als het woord tureluur, en daar komt zijn naam vandaan. Je herkent hem aan zijn felrode poten en de brede, witte rand aan de achterkant van zijn vleugels. Mannetje en vrouwtje lijken veel op elkaar, al is het mannetje vaak iets donkerder en duidelijker getekend.

De tureluur is geen heel algemene soort. In het broedseizoen leeft hij in weilanden, maar buiten die tijd zie je hem vooral op het wad. Lees hier meer.

Waar staat de camera?

De webcam staat ergens in Het Hogeland bij een melkveehouder die al jarenlang een groot deel van zijn land als weidevogelgebied beheert. Denk bijvoorbeeld aan het maken van natte en drassige gebieden (plasdras), het zorgen voor kruidenrijk grasland en gefaseerd maaien zodat de kuikens veilig opgroeien.

Een veilige plek voor jonge weidevogels

De webcam is een initiatief van BoerenNatuur Groningen West, gemeente Het Hogeland en provincie Groningen. Met de camera ontdek je de waardevolle natuur, waarbij boeren een waardevol leefgebied voor weidevogels creëert en beheert. En op deze manier landbouw en natuur met elkaar verbinden, zodat weidevogels veilig hun jongen kunnen grootbrengen.