TWB, een bedrijf met duurzame bouwideeën

Als eerste wordt gevraagd hoe de mannen elkaar kennen. Mario woont al een flink aantal jaar in Het Hogeland en vond het belangrijk om duurzaam te bouwen. Pascal, werkte hiervoor in de machinebouw en productontwikkeling. Samen hebben ze een bijzonder bouwsysteem ontwikkeld. Dennis voegde zich later bij het duo. Toen hij voor het eerst hoorde van het bouwconcept, was hij direct enthousiast. Nu helpt hij Mario en Pascal met de commerciële kant, het vermarkten van het product.
“Wij bouwen met blokken – duurzaam, circulair en toekomstgericht”
Wat maakt dit product nou zo uniek?
Mario : Ons systeem bestaat uit duurzame houten blokken die als bouwstenen op elkaar worden gestapeld – ‘bouwstenen voor volwassenen’. De blokken bestaan volledig uit hout of samengeperst hout. Elk ontwerp van een huis, volledig op maat gemaakt, wordt geleverd als een bouwpakket in een container. De blokken staan op pallets en worden niet nog eens apart verpakt. Dus op de bouwplaats heb je geen bouwafval. Daarnaast is het mooie dat je geen schroeven of lijm nodig hebt. Alles is demontabel en herbruikbaar.
Dat klinkt als ideaal circulair bouwen?
Pascal: Absoluut. Dat is ook het doel. We willen bouwen op een manier die niet alleen duurzaam is, maar ook schaalbaar en eenvoudig. De blokken zijn zo ontworpen dat ze snel kunnen worden geplaatst en net zo snel weer uit elkaar gehaald. Daardoor is het materiaal herbruikbaar en ontstaat er nauwelijks afval.

Voor welk type gebouwen is dit geschikt?
Dennis: Het systeem is uitstekend voor kleinere woningen, zoals seniorenwoningen, starterswoningen of flexwoningen. We zijn nu bezig met het stationsgebouw van Uithuizermeeden. We zijn echt een start-up en het idee is om het concept op te schalen naar dertig woningen in een volgende fase. De interesse is er – nu is het zaak om dit om te zetten in concrete opdrachten.
En hoe goed is zo’n blokkenwoning voor het milieu?
Mario: Heel goed. De woningen zijn bijna energieneutraal en voldoen aan alle moderne bouweisen. Omdat we geen vervuilende materialen gebruiken en alles makkelijk te demonteren is, scoren we goed op de milieuprestatie-eisen. Zelfs vergunningstrajecten blijken hierdoor soepeler te verlopen.
“Bouwen met blokken verandert niet alleen het bouwproces, maar ook de manier waarop we naar wonen en duurzaamheid kijken.”
Hoe reageren gemeenten en aannemers?
Dennis: Veel partijen zijn enthousiast. Maar de grootste uitdaging is om de aannemers, architecten en investeerders ook daadwerkelijk in beweging te krijgen. Iedereen zegt wel te willen verduurzamen, maar als je vraagt wie er morgen wil starten, blijft het vaak stil. Toch zien we steeds meer aannemers en gemeenten, die openstaan voor dit soort innovatieve oplossingen.
Zijn er ook sociale en maatschappelijke voordelen aan dit bouwsysteem?
Mario: Het netwerk van Vereniging Circulair Groningen Drenthe heeft ons aan goede connecties geholpen. Zo staan we inmiddels in contact met architecten, aannemers, maar ook een bedrijf dat woningen sloopt. Wij willen graag samenwerken met sociale werkplaatsen die onderdelen kunnen produceren. Daarnaast hergebruiken we materialen uit sloopprojecten. Dat maakt het systeem niet alleen duurzaam, maar ook sociaal verantwoord. Het hele proces is ontworpen met oog op circulariteit én inclusiviteit.

Sloophout is een van de grondstoffen? Welke grondstoffen gebruiken jullie nog meer?
Pascal: We werken alleen met FSC hout en geen hardhout. Hennep is ook een goede grondstof. Ook het houtafval hier in onze fabriekshal hergebruiken we weer.
Is het ook betaalbaar?
Dennis: Ja, dat is juist een belangrijk punt. Duurzaam bouwen hoeft niet duurder te zijn. Met onze bouwblokken bespaar je op arbeidstijd, afvalkosten en energieverbruik. Wij zijn ervan overtuigd dat bouwen met TWB blokken niet duurder is dan traditioneel bouwen.
Wat zijn jullie volgende stappen?
Pascal en Dennis: We willen nu echt gaan opschalen. De productiecapaciteit moet omhoog, en we willen meer samenwerkingen aangaan met aannemers, gemeenten en woningcorporaties.
Het klinkt als een veelbelovend concept. Tot slot: wat is jullie grootste droom?
Mario: Onze droom is dat deze manier van bouwen de nieuwe standaard wordt. Een manier van bouwen die logisch en duurzaam is – en waarmee we mensen sneller aan een goede, betaalbare woning kunnen helpen.

Waarom is bouwen met TWB blokken circulair en biobased?
- De isolatie van de blokken is gemaakt van restmateriaal
- De wanden zijn gemaakt van FSC-hout
- Alles is demontabel; geen gebruik van spijkers, lijm of schroeven
- Al het materiaal is herbruikbaar
- Je kunt efficiënt en snel bouwen zonder afval, zelfs geen verpakkingsmateriaal
- De woning heeft een gunstige milieuprestatie: bijna energieneutraal
- De productie is geschikt voor sociale werkplaatsen
Daarnaast is een woning betaalbaar én toekomstbestendig. Meer informatie is te vinden op de website van TWB.