Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Meer Bomen Nu: Samen voor meer Groen

23 december 2024
Meer Bomen Nu is een organisatie die jonge boompjes verplant naar nieuwe plekken. Op deze manier helpen ze het klimaat en zorgen ze voor meer verschillende planten en dieren. Om dit voor elkaar te krijgen, organiseert Mee Bomen Nu, van november tot maart oogstdagen. Tijdens deze dagen verzamelen vrijwilligers jonge boompjes van plekken waar ze niet kunnen groeien. Daarna krijgen de boompjes een nieuwe plek om groot te worden.

Hoe werkt het?

Meer Bomen Nu verzamelt de overdaad aan jonge struiken en bomen in natuur- en groengebieden. Vervolgens delen zij deze weer uit aan bijvoorbeeld boeren en voedselbossen, of burgers die sneller hun eigen omgeving willen vergroenen. Samen met vrijwilligers ondernemen ze de volgende stappen.

Stap 1 Oogsten
Van november tot maart rusten de planten, en bewegen sappen niet door wortels, takken en bladeren. Dit is de tijd om zaailingen en stekken te oogsten en te verplanten. Deze worden voorzichtig uit de grond getrokken of er wordt een schep gebruikt. Bij dit werk wordt er wel gezorgd dat de wortels niet kapot gaan. Stekken worden de hele winter verzameld en voor eind maart weer geplant.

Stap 2 Bomenhub
De zaailingen kunnenmeteen verplant worden of tijdelijk bewaard (dat heet inkuilen). Meer Bomen Nu verzamelt de bomen en struiken van verschillende oogstdagen bij elkaar in een Bomenhub. Dit kan een klein stukje grond zijn of een groter terrein. Op 100 m² kun je al veel zaailingen kwijt.

Stap 3 Planten
Zaailingen kunnen later geplant worden. Vrijwilligers organiseren ook uitdeeldagen, waarbij je een mix van bomen en struiken kunt ophalen. Je kunt alleen ophalen wat de natuur in overdaad heeft. Gebruik de Bomenvinder om te zien welke soorten geschikt zijn voor jouw locatie en zoek op deze website waar de bomen beschikbaar zijn.

Fotografie Grabiela Hengeveld

Waarom zijn bomen belangrijk?

Bomen zijn belangrijk voor mensen, omdat ze:

1. Zuurstof maken: Bomen nemen koolstofdioxide (CO₂) uit de lucht en geven zuurstof terug. Dat is wat we nodig hebben om te ademen.
2. Schone lucht geven
: Bomen halen vieze stoffen en stof uit de lucht, zodat we gezondere lucht inademen.
3. Koelte brengen
: Hun schaduw en het verdampen van water via de bladeren zorgen voor verkoeling op warme dagen.
4. Water vasthouden
: Ze helpen regenwater op te slaan en overstromingen te voorkomen.
5. Dieren en planten een plek geven
: Veel dieren en planten leven in en rondom bomen.
6. Hout en vruchten geven
: Bomen leveren materialen voor huizen, meubels, papier, en voedsel zoals appels en noten.

Kortom: zonder bomen is het moeilijker om gezond te leven.

Hoe kun je bijdragen?

Als inwoner van Het Hogeland kan je op verschillende manieren deelnemen:

  • Vrijwilliger worden: Je kunt meehelpen tijdens oogst- of plantdagen in de regio.
  • Locaties aanbieden: Heb je grond beschikbaar waar bomen geplant kunnen worden? Laat het weten aan de organisatie.
  • Bomenhub starten: Je kunt een lokaal verzamelpunt opzetten voor boompjes die wachten op een nieuwe plek.

Uitdeeldagen
Er worden ook uitdeeldagen georganiseerd, maar er is geen garantie dat jouw favoriete boom beschikbaar is. Meer Bomen Nu oogsten zo’n 100 soorten, vaak pioniersbomen zoals esdoorn, berk, wilg, zwarte els, es, beuk en eik. Vlinderstruik en vlierstruik worden het meest gestekt.

Meer informatie

Voor meer informatie, deelname en uitdeeldagen, bezoek de website van Meer Bomen Nu.