Succesvolle ondernemersavond over verduurzaming

Een thema dat leeft
Duurzaamheid blijkt een thema dat leeft, maar ook veel vragen oproept. Met de introductie werd het al snel duidelijk dat het onderwerp voor iedereen iets anders betekent. Van zonnepanelen en energiebesparing, tot afvalreductie en biodiversiteit: duurzaam ondernemen is breed. Tegelijk werd de spanning tussen willen en kunnen benoemd. De financiële afweging werd vanuit de zaal mooi omschreven: ‘Ik wil niet rood staan, en groen doen.’
Het programma van de avond
Hotze Hofstra van gemeente Het Hogeland vertelde de aanwezigen over het gemeentelijk beleid, zoals de inzet op lokale energie, het verduurzamen van Cluster6-bedrijven en het aanpakken van netcongestie. Daarna gingen ondernemers met een panel van ervaringsdeskundigen in gesprek. In het panel zaten Harry Oosting (Goud Wonen), Henk Sok (Adem Duurzaam), Bas Klunder (Bouwenplusenergie) en Reitze ten Cate (De Energiek). Reitze vertelde openhartig hoe hij begon met kleine stappen, juist in een moeilijke tijd:
Reitze van De Energiek vertelt: “Ik kwam er tijdens corona achter dat duurzaamheid eigenlijk heel breed is, en begon met kleine dingen om te verduurzamen. Je ziet dan wat een klein stapje doet, en zet dan weer de volgende stap – het is haast een beetje verslavend.’’
Tijdens het gesprek kwamen herkenbare vragen naar voren. Waar begin je? Hoe vind je een adviseur die echt meedenkt, zonder vooral zijn eigen product te willen verkopen? En wat doe je als je bedrijf weinig energie verbruikt, maar je toch graag iets wilt verbeteren? De behoefte aan keuze en een onafhankelijk en praktisch advies is groot. Daarnaast werd er gepleit voor meer samenwerking in plaats van grootschalige bijeenkomsten.
Uit de zaal klinkt: “Ga gewoon langs bij ondernemers of vorm een groepje waarmee je samen aan de slag gaat.”
Een blik vooruit
Wethouder Arjen Nolles sloot de avond af met een blik vooruit. “Ondernemers hebben behoefte aan een goed en onafhankelijk advies dat helpt om als ondernemer je eigen keuzes te maken,” vertelt hij. “Zodat zij weten waar ze staan, wat kan, en hoe ze verder kunnen. Door goed samen te werken willen we iedereen de kans geven om voor 2035 van het aardgas af te gaan.”
Samen verder, één stap tegelijk
De reacties uit de zaal waren positief. De meeste aanwezigen herkenden de gedeelde zorgen én de wil om verder te komen. Er was waardering voor het open gesprek en de praktische benadering. “Een eerlijke weergave van waar we tegenaan lopen.” En dat was precies waar de avond voor bedoeld was: samen verder komen, één stap tegelijk.











