Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Duurzaam en gezond eten

Duurzaam en gezond eten is makkelijker en goedkoper dan je denkt. Door slimme keuzes te maken, help je het milieu en zorg je voor jezelf. Hier zijn enkele tips om duurzaam en gezond te eten

1. Eet minder vlees

Eet een aantal keren per week (of altijd) vegetarisch dan eet je automatisch minder vlees. Minder vlees eten levert al snel winst op, omdat vlees erg belastend is voor het milieu. Er is veel land, water en voer nodig voor het vee. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen. Vlees kun je prima vervangen met gezonde alternatieven zoals peulvruchten, eieren, noten, groente, en granen. Of door vleesvervangers.

2. Gebruik minder zuivel

Net als vlees heeft zuivel veel impact op het milieu. Je kunt kiezen voor plantaardige alternatieven zoals amandel-, soja- of havermelk.

3. Eet seizoensgebonden groenten en fruit

Kijk eens naar groenten en fruit die in het seizoen zijn, Ze worden vaak lokaal geteeld en reizen dus minder ver. Op de kalender van het Voedingscentrum vind je voor elke maand van het jaar welke groenten en fruit er worden geoogst.

4. Kijk waar je voedsel vandaan komt

Kijk waar je voedsel vandaan komt en hoe het is vervoerd. Voedsel dat met een vliegtuig is gebracht of in verwarmde kassen is geteeld, is minder duurzaam. Lokaal worden er ook veel producten verkocht.. Denk bijvoorbeeld aan Waddenmax of bij de Eemstuin in Uithuizermeeden.

5. Voorkom voedselverspilling

Koop alleen wat je nodig hebt door een boodschappenlijst te maken en je maaltijden te plannen. Gebruik restjes voor nieuwe gerechten, zoals soep. Minder verspilling is beter voor het milieu en je portemonnee. Benieuwd hoe je op meer manieren voedselverspilling kunt tegengaan? Lees meer tips in het artikel hieronder.

Lees hoe je minder eten kunt verspillen

6. Kook zelf en kies voor verse ingrediënten

Zelf koken met verse ingrediënten is gezond en duurzaam. Vermijd bewerkte voeding zoals kant-en-klaarmaaltijden, die vaak ongezonde toevoegingen bevatten en meer energie kosten om te maken. Kies voor verse groenten en maak je maaltijden zelf.

Met deze tips kun je eenvoudig duurzamer en gezonder eten. Kleine veranderingen maken al een groot verschil!

Tip!

Heb je zelf gekookt en houd je restjes over? En kom je er niet aan toe om ze zelf op te eten? Naast dat je het kunt invriezen, kun je ook een buurman of buurvrouw vragen of zij het willen hebben. Een klein gebaar doet soms wonderen.

Lees hier verder