Kinderen leren alles over Groningse bonen in hun Grunnegs Schoultoentje
Tijdens de Week van de Schooltuin in april bezocht historica Sanne Meijer uit Roodeschool tien bassischolen in Het Hogeland en het Westerkwartier. Daar gaf ze een gastles over haar ‘Grunnegs Toentje’: haar tuin waarin ze oude, Groninger gewassen verbouwt. Alle scholen hebben een Groninger boon van haar geadopteerd om in hun eigen schooltuin te zaaien. Zo helpen ze deze zeldzame bonen in stand te houden.
Zaden oogsten
Per school zijn er twee leerlingen als Grunnegs Schoultoentje-ambassadeurs aangewezen die gedurende het groeiseizoen verslag hebben gedaan van het bonen kweken. Nu is het einde van het groeiseizoen aangebroken. De leerlingen hebben de bonen gedroogd en toen geoogst: dit zijn de zaden voor volgend jaar. De ambassadeurs van alle tien scholen wisselden de zaden met elkaar uit tijdens de Zadenruilmarkt. Zo verspreiden en vermeerderen deze oude, Groninger gewassen zich verder door het noorden van Groningen.
Wist je dat je zelf ook zaden kunt ruilen in de Zadenbiliotheek? Je vindt ze in de biliotheek in Bedum, Leens, Uithuizen en Winsum.
De zadenruilmarkt
De kinderen vertelden tijdens de ruilmarkt over de bonen die ze hebben gekweekt. Sommigen hadden een oogst van wel 300 bonen, terwijl sommige scholen juist wat minder hadden. Bijvoorbeeld vanwege het natte weer en vanwege de slakken. Daarna ruilden ze hun oogst met de andere scholen. Aan het eind had iedereen een hele verzameling. Van Hendriks Reuzen, Oldambster bonen en dreuge bonen tot stro-gele bonen. Die gaan straks allemaal weer de grond in voor de oogst van volgend jaar.
Een aantal bijzondere, Groningse bonen:
- Hendrik's Reuzen: een zogenaamde 'spekboon' uit 1889 die heel populair is in het noorden van Groningen en in Ostfriesland
- Bonties: een prachtige paars-rode boon met stipjes uit Oost-Groningen
- Wonder van Scheemda: een erwtje die oorspronkelijk uit Scheemda komt, superzoet en lekker is
- Mollebonen: typisch Groninger tuinbonen die geroosterd worden tot zoute snack
Het Grunnegs Schoultoentje is een initiatief van Stichting Anderswijs, Jong Leren Eten Groningen, Buitenluitjes, Groen Leren Doen, Sanne Meijer Onderweg en Gemeente Het Hogeland.