Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

De eerste stap bij het verduurzamen van je huis

Steeds meer mensen zijn bezig met het verduurzamen van hun huis. Niet alleen omdat het geld bespaart, maar ook omdat het goed is voor het milieu en de generaties na ons. Het begint bij de eerste stap. We beantwoorden een aantal veelgestelde vragen.

Het verduurzamen van een huis ziet er voor iedereen anders uit. De een heeft een oude boerderij, terwijl de ander in een monumentaal pand woont. Een energiecoach kan een goede inschatting maken wat voor jou handig is. Via de link vraag je makkelijk een gratis gesprek aan.

Er zijn veel dingen die energie besparen, zonder dat het je veel geld kost. Bijvoorbeeld:

  • Ledverlichting: Deze verlichting verbruikt minder energie en heeft een langere levensduur dan traditionele gloeilampen.
  • Slimme thermostaat: Hiermee kun je je energieverbruik optimaliseren door alleen te verwarmen wanneer dat nodig is.
  • Radiatorfolie: Dit voorkomt warmteverlies via de muren achter de radiator.
  • Tochtstrips en deurdrangers: Deze voorkomen dat warmte ontsnapt via kieren en deuren.

Via de website ZoSimpelAlsWat lees je meer tips die wel tot 300 euro per jaar besparen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de verduurzaming van je huis te betalen. Zo heb je bijvoorbeeld de ISDE subsidie, de energiebespaarlening of de verzilverhypotheek. Lees hier welke subsidies en leningen er in het Hogeland zijn.

Hoeveel je bespaart, hangt af van de maatregelen en de huidige staat van je woning. Zo kan goede isolatie al snel leiden tot honderden euro’s besparing per jaar. Een energiecoach kan je helpen om hier wat inzicht in te krijgen. Boek hier gratis een gesprek met de energiecoach.

Niet alle woningen zijn al geschikt voor een warmtepomp. Om te beginnen moet je woning goed geïsoleerd zijn, omdat een warmtepomp werkt met lagere temperaturen dan een traditionele cv-ketel. Huizen met te weinig isolatie moeten daarom eerst worden geïsoleerd. Anders word je huis niet goed warm. Checken of jouw huis al voldoet? Doe dan hier de 50 graden test.

Energieneutraal wonen betekent dat een woning net zoveel energie opwekt als verbruikt, waardoor de energierekening op nul uitkomt. Dit wordt vaak bereikt door een combinatie van goede isolatie, zonnepanelen, en een duurzame verwarmingsbron zoals een warmtepomp.

Tip!

Een energiecoach denkt met je mee over hoe je jouw huis kunt verduurzamen. Energiecoaches zijn opgeleide vrijwilligers uit het Hogeland. Ze doen het omdat ze mensen willen helpen met verduurzamen; een gesprek kost je dus niks.

Vraag hier een gesprek aan.

Huugh uit Zuidwolde zet zich in als energiecoach

Van het plaatsen van tochtstrips tot het volledig isoleren van je huis; iedereen bespaart anders op energie. Om een handje te helpen zijn er vrijwillige energiecoaches die gratis langskomen en meekijken naar wat je kunt doen. Een van de coaches is Huugh Bons. Huugh is al drie jaar energiecoach en heeft dus al heel wat huizen van advies voorzien. Hij vertelt over zijn werk en wat hij allemaal doet.

Lees verhaal

Lees verder