Armand en Annemarieke inspireren biobased bouwen met Proeftuin Rottum
Wie zijn Armand en Annemarieke?
Annemarieke en Armand leerden elkaar in 1988 kennen. ‘’In 2001 maakten we de stap van Amersfoort naar het Hogeland. Inmiddels wonen we hier al 23 jaar. Eerst in Usquert, en nu in Rottum. We hebben hier geen roots, maar zijn inmiddels zo geworteld dat we hier niet meer weg willen,” vertelt Annemarieke lachend. Samen runnen ze Proeftuin Rottum, een plek om je te laten inspireren én waar je terecht kunt als je aan de slag gaat met biobased materialen.
''We hebben hier geen roots, maar zijn inmiddels zo geworteld dat we hier niet meer weg willen,''
Verbouwen met biobased materialen
Toen Annemarieke en Armand naar hun nieuwe huis in Rottum verhuisden, hadden ze net de verbouwing van hun vorige huis klaar. Toch waren ze vastbesloten om het deze keer anders aan te pakken. Geen standaard bouwmaterialen, maar biobased materialen die beter zijn voor het milieu en voor toekomstige generaties. “We hadden net een verbouwing van zestien jaar achter de rug in ons vorige huis, maar toen gebruikten we nog de gangbare materialen. We wisten simpelweg niet beter,” vertelt Armand. "Maar toen werden we ons steeds bewuster van de klimaatproblematiek. En zodra je iets weet, kun je het niet meer ont-weten. Dan moet je er iets aan doen"
Armand: “Het was echt even zoeken. We kwamen terecht bij groenebouwmaterialen.nl, een van de weinige plekken waar we dingen konden vinden. Het kostte soms moeite om alles bij elkaar te sprokkelen, maar stap voor stap kwamen we verder.”
Duurzaam bouwen draait ook om samenwerking
Wat Annemarieke en Armand al snel beseften, is dat duurzaam bouwen niet alleen draait om materialen, maar ook om samenwerking. “Het gaat om ketens. Als we allemaal biobased zouden willen bouwen, hebben we boeren nodig die de grondstoffen leveren,” legt Annemarieke uit. “Maar die boeren moeten wel zeker zijn van afzet. Daarom zet ik me in om deze partijen aan elkaar te verbinden.’’ Annemarieke noemt het ketenregisseurs: mensen die de verschillende partijen – van boeren tot bouwers – met elkaar verbinden. En dat blijkt hard nodig. “Als we willen dat biobased bouwen echt een succes wordt, moeten alle radartjes op elkaar afgestemd zijn.”
Inspireren en delen
Proeftuin Rottum is niet alleen een plek waar ze zelf duurzame keuzes maken, maar ook waar anderen inspiratie kunnen opdoen. “We willen mensen laten zien hoe het anders kan. Of je nou particulier bent of aannemer, je bent altijd welkom om met ons in gesprek te gaan,” zegt Annemarieke enthousiast. “We delen graag onze ervaringen en denken mee over waar je tegenaan loopt.”
Het duo vindt het belangrijk dat anderen niet dezelfde lange zoektocht hoeven te doorlopen als zij. “Het kan best overweldigend zijn, al die keuzes en mogelijkheden. Waar begin je? Wat doe je wel en wat niet? Wij hebben die puzzel al deels gelegd en helpen graag anderen op weg.”
Steeds weer een stukje verder
Hoewel hun eigen huis niet volledig biobased is, hebben Annemarieke en Armand bij elke nieuwe verbouwing de ambitie om zoveel mogelijk duurzame materialen te gebruiken. “Het is niet erg dat niet alles biobased is. Als er al iets ligt wat prima functioneert, laten we het gewoon zitten. Het gaat erom dat we bij elke nieuwe stap de juiste keuzes maken,” legt Armand uit.
Benieuwd naar wat biobased bouwen voor jou kan betekenen? Of gewoon nieuwsgierig naar wat er allemaal mogelijk is? Dan ben je bij Proeftuin Rottum aan het juiste adres. Annemarieke en Armand staan altijd klaar om mee te denken, te inspireren en hun kennis te delen. Wie vragen heeft kan altijd contact opnemen. En je kunt er een dag of dagdeel komen vergaderen.
Ben je benieuwd naar Proeftuin Rottum? Neem dan eens een kijkje op de website. Of bekijk de video met Annemarieke en klimaatburgemeester Robin hieronder.
*de eerste foto in dit artikel is gemaakt door Ronny Benjamins. De tweede foto is gemaakt door Annie Postma.