Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Pieter maakte zijn duurzame huis in Bedum nóg duurzamer met een verbouwing en slimme apparaten.

28 oktober 2024
Pieter woont sinds drie jaar met zijn gezin in Bedum. Het huis uit 2002 was al behoorlijk duurzaam toen hij er kwam wonen. Toch heeft hij de afgelopen jaren flinke stappen gezet om het verder te verduurzamen.

Duurzame basis

Het huis was al behoorlijk duurzaam toen Pieter het kocht. “Tijdens de bouw is het huis al extra goed geïsoleerd, beter dan volgens de regels nodig was. Er zit een warmte-terugwininstallatie en HR++ glas in. Het huis zo ontworpen dat het precies op het zuiden ligt. Daardoor krijgen we veel zonlicht binnen, vooral in de winter.” Toen Pieter het huis kocht, lagen er al 16 zonnepanelen op het dak.

Hoewel het huis al duurzaam was, ging het gezin nog een stapje verder. “Het huis had nog een gewone gasketel en radiatoren. Omdat we toch gingen verbouwen, heb ik meteen vloerverwarming laten installeren,” vertelt Pieter. Begin dit jaar gingen ze ook over op een warmtepomp. “Hij moet zijn eerste winter nog draaien, maar ik heb alles doorgerekend en weet zeker dat het gaat werken,” zegt Pieter.

Pieter laat de installatie van de warmtepomp zien

“Ik wil gewoon CO2 verminderen. Je hoort dat dit het grootste probleem van de toekomst is. Veel dingen kunnen we nog wel oplossen, maar CO2-uitstoot kun je niet zo terugdraaien. Dat is de drive.”

Slimme systemen

Pieter bespaart op zijn energierekening door zijn apparaten slim in te stellen. Zijn warmtepomp, stofzuiger en laadpaal houden bijvoorbeeld rekening met dynamische energietarieven. “Het systeem in de warmtepomp houdt de energieprijs in de gaten en verwarmt water als het tarief laag is. Mijn stofzuiger en de laadpaal doen hetzelfde met opladen.''

Naast slimme systemen ziet Pieter ook makkelijkere oplossingen om te besparen op de energierekening. Hij geeft als tip: “Je kunt ook slim omgaan met zonwering om de temperatuur in huis te regelen.”

Pieter gebruikt slimme systemen in huis. Een voorbeeld is de P1 meter: makkelijk te verkrijgen en handig als je wilt weten hoeveel je verbruikt.

Van natuurkundedocent naar energieadviseur

Onlangs verruilde Pieter zijn baan als natuurkundedocent voor een baan als energieadviseur. Vanuit zijn ervaring geeft hij een aantal tips:

Tip 1: ''Een valkuil is de volgorde van verduurzamen. ‘Doe maar zonnepanelen’ zeggen sommige mensen. Dan komt toch de natuurkunde docent in mij naar boven: stap één is isoleren!”. Zo blijft warmte in huis en verbruik je veel minder.''

Tip 2: ''Schaf een slimme meter aan, met een app die inzicht geeft in je energieverbruik. Je kan dan bijvoorbeeld zien wanneer je de vaatwasser hebt aangezet, en wanneer je hebt gedoucht. Dat geeft grip op wat er eigenlijk gebeurt en dan weet je beter wat je kunt veranderen.''

Toekomstplannen

Wat betreft zijn eigen huis overweegt Pieter in de toekomst extra zonnepanelen te plaatsen, om te voorzien in het energieverbruik van zijn elektrische auto’s. Verder moeten de oude radiatoren op de kinderkamers nog worden aangepakt, maar dat kan nog even wachten.

Hij richt zich nu vooral op het delen van zijn ervaringen en kennis. Zo zou hij graag zijn ideeën delen met de producenten van de warmtepomp en oplaadpaal. “De slimheid van die apparaten is al een heel eind, maar kan nog veel beter. Nu programmeer ik mijn apparaten zelf zodat ze nóg beter inspelen op de wisselende energieprijs. En dat gun ik anderen ook!”

De Open Dagen van de Duurzame Huizen Route

Het verhaal van Pieter is geschreven voor de Open Dagen van de Duurzame Huizen Route op zaterdag 2 en 9 november. Ben je ook van plan om binnenkort aan de slag te gaan met je huis? Kom dan ook langs. Tijdens de Duurzame Huizen Route:

  • Openen duurzame huizen hun deuren. Van een monumentaal pand in Den Andel tot een volledig omgebouwd huis in Zuidwolde.
  • Zie je duurzame maatregelen in de praktijk
  • Leer je van een ander als het gaat om verbouwen en verduurzamen.
  • Krijg je handige tips en tricks van mensen die het al hebben gedaan. Bijvoorbeeld: Waar begin je mee? Welke materialen gebruik je? Hoe kun je het betalen?

Ga naar de website van de Nationale Duurzame Huizen Route voor alle openingstijden.