Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Gertjan en Marijke verduurzaamden hun familieboerderij uit 1924 in Zuidwolde.

Door Elina Wester 6 november 2024
Al vier generaties lang woont de familie van Gertjan in dezelfde boerderij in Zuidwolde, aan de rand van het dorp. Toen Gertjan op zichzelf wilde wonen, was de keuze snel gemaakt: hij wilde in het dorp blijven. Naast het ouderlijk huis stond een oude, onbewoonbare arbeidswoning. In overleg met de gemeente Bedum mochten Gertjan en zijn vriendin Marijke dit gebouw toen grondig verbouwen zodat het weer bewoonbaar was. Nu wonen zijn ouders in dat huis, terwijl hij en Marijke de oude boerderij volledig hebben opgeknapt en gerenoveerd.

Van oude boerderij tot nieuw, modern huis

De verbouwing van de boerderij was groot. “Het is haast onherkenbaar,” zegt Gertjan. Samen met een aannemer hebben ze een nieuwe keukenuitbouw gemaakt, het dak vernieuwd, muren opnieuw opgebouwd en overal goed geïsoleerd. Ze zijn zelfs helemaal overgestapt op een bodemwarmtepomp en hebben de boerderij aardgasvrij gemaakt. “Vroeger stonden hier overal gaskachels en later een cv-ketel, maar nu zijn we helemaal aardgasvrij.’’

Voor de bodemwarmtepomp loopt er een leiding van de achtertuin naar het huis.

Hoe werkt een bodemwarmtepomp eigenlijk?

Een bodemwarmtepomp gebruikt warmte uit de grond om een huis te verwarmen en kan in de zomer ook koelen. Buizen in de grond halen de warmte op, die ondergronds naar de warmtepomp worden gebracht. Die zorgt er vervolgens voor dat het in het verwarmingssysteem komt. Hoewel de installatiekosten redelijk prijzig zijn, is het een milieuvriendelijke manier om te verwarmen. En met lage energiekosten.

De installatie voor de warmtepomp. Zowel het huis van Gertjan als dat van zijn ouders worden door de pomp verwarmd.

Weinig tegenslagen en veel geleerd

De verbouwing verliep vlot, maar er waren ook verrassingen. Zo dacht de aannemer een keer dat het storten van de vloer op een andere datum gepland stond, waardoor ze snel moesten schakelen. Gertjan: “Je leert veel tijdens zo’n project; je wordt een beetje een projectmanager van je eigen huis.” Het meeste werk is uitgevoerd door een aannemer, hoewel Gertjan zelf het sloopwerk deed.

Marijke: “Neem de tijd en maak eerst een paar ruimtes bewoonbaar, zoals de badkamer en slaapkamer, voordat je aan de rest begint”

Slim financieren

Gertjan en Marijke gebruikten verschillende subsidies en leningen voor de verbouwing, zoals de SNN-leningen en de ISDE-subsidie voor de warmtepomp en isolatie. Dit dekte niet alles, maar het hielp wel om de kosten te verlagen. De aanvragen gingen vaak goed. Hoewel het soms lastig was om alle informatie bij elkaar te vinden. Gertjan vertelt: ‘’Wat ik in de toekomst graag nog zou willen doen in huis, is het aanleggen van wateropvang. Dan kan ik regenwater gebruiken om bijvoorbeeld mijn toilet mee door te spoelen. En ik hoop in het weiland naast ons huis nog een bos aan te planten.’’

In het huis hangt een mooie foto van de boerderij, die al 4 generaties lang in de familie zit.

Tips vanuit de verbouwing

Gertjan en Marijke delen graag tips, die ze hebben geleerd tijdens hun eigen verbouwing. “Neem de tijd en maak eerst een paar ruimtes bewoonbaar, zoals de badkamer en slaapkamer, voordat je aan de rest begint,” vertelt Marijke. Met de Duurzame Huizen Route willen ze ook anderen helpen die hun huis willen verduurzamen.

Kom langs bij de Duurzame Huizen Route in Zuidwolde

In Zuidwolde kun je tijdens de Duurzame Huizen Route meerdere huizen bezoeken. Kijk voor meer informatie op www.ecdurabel.nl of op www.duurzaam-hogeland.nl.