Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Marie en Tjerk verbouwen hun huis in Warffum met biobased materialen

Door Elina Wester 4 september 2024
Zes jaar geleden verhuisden Tjerk en Marie vanuit de stad Groningen naar Warffum. Het afgelopen jaar hebben ze hun huis grondig verbouwd, waarbij duurzaamheid en natuurlijke materialen centraal staan.

Het huis, gebouwd in 1920, was netjes onderhouden en in eerste instantie wilden Tjerk en Marie alleen wat klein opknapwerk doen. Maar toen Tjerk een klimhortensia van de buitenmuur verwijderde, trof hij een muur vol scheuren aan. "Daar schrokken we wel van," zegt hij. "Waarschijnlijk aardbevingsschade."

Biobased materialen

Wat begon als een kleine facelift, groeide uit tot een volledige renovatie van het huis, waarbij duurzaamheid en natuurvriendelijke materialen centraal staan. Tjerks zus, die architect is, kreeg de opdracht om een plan te maken. "We zeiden tegen de aannemer en mijn zus: kies natuurvriendelijke materialen waar mogelijk," vertelt Marie. De zus van Tjerk maakte daarop een ontwerp met zogeheten dampopen isolatie. "Dat betekent dat het huis kan ademen, dat vocht zowel naar binnen als naar buiten kan. En dan zijn biobased materialen gewoon de beste keuze" legt Marie uit. Biobased materialen zijn producten die gemaakt van afbreekbare materialen die in de natuur groeien, zoals riet, leem en cellulose. Bij traditionele bouw worden juist veel producten zoals piepschuim en PIR gebruikt die gemaakt worden van slecht recyclebare, fossiele grondstoffen.

Tjerk: "Als je met PIR gaat isoleren, woon je eigenlijk in een boterhamzakje. Wij merkten na het aanbrengen van de isolatie meteen dat het klimaat in ons huis ontzettend prettig werd."

Het dak wordt geïsoleerd met Pavaflex, gemaakt van houtvezel

Een huis dat klaar is voor de toekomst

De renovatie is intensief, maar het resultaat is een huis dat klaar is voor de toekomst. Ze stripten de binnenkant volledig, verwijderden binnenmuurtjes, groeven de vloer af, en brachten een nieuwe vloer met isolatie en vloerverwarming aan. De buitenwanden kregen een spouwmuur, de nieuwe binnenwanden werden geïsoleerd met cellulose en afgewerkt met leem. Ook hun energievoorziening is verduurzaamd: op het dak liggen 17 zonnepanelen en Tjerk en Marie hebben voor een warmtepomp gekozen op propaan, wat in tegenstelling tot de synthetische F-gassen in gebruikelijke warmtepompen een natuurlijk gas is.

De nieuwe warmtepomp koelt met propaan.

Inspiratie

Hun motivatie om duurzaam te bouwen komt voort uit een diep besef dat de huidige manier van leven niet houdbaar is. "Je kan twee dingen doen," zegt Tjerk, "je kop in het zand steken of er wat aan doen. En wij doen wat!" Deze intrinsieke motivatie werd versterkt door hun omgeving, waar vrienden en dorpsgenoten ook bezig waren met duurzame bouwmethodes. Ze bezochten bijvoorbeeld de Proeftuin in Rottum, waar ze konden ervaren hoe een huis afgewerkt met leem aanvoelt. "Dat sprak ons erg aan," vertelt Marie.

"Als het huis dan toch ooit gesloopt wordt, hebben wij ervoor gezorgd dat er zo min mogelijk afval is.”

Nu het grootste deel van de verbouwing achter de rug is, willen Tjerk en Marie anderen inspireren om ook te kiezen voor duurzame bouwmethodes. "Bedenk wat je belangrijk vindt," adviseert Marie. "Laat je niet gek maken door tegenstrijdige adviezen. Als het goed is doorgerekend, ga ervoor!" Tjerk vult aan: "Bouwen verandert continu. Maar ik denk dat leem een blijvertje is, vooral omdat het zo'n oud materiaal is. Nog een tip: wij zijn echt fan van lijnolieverf. Een schitterend natuurlijk product dat meer bekendheid verdient!”

Voor Marie en Tjerk staat het vast: duurzaam wonen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het wooncomfort. Ze merken nu al dat hun huis prettig koel blijft in de zomer en een goede luchtkwaliteit heeft. De natuurlijke materialen maken het verschil, en hun keuze om zoveel mogelijk biobased te bouwen is een bewuste bijdrage aan een betere toekomst.

Tip! Marie en Tjerk staan ook op de website van de Nationale Duurzame Huizenroute. Daarop zijn nog meer verhalen te vinden van mensen die hun huis hebben verduurzaamd. Klik op de link en lees verder.