Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Peter en Saskia maken hun huis uit 1871 aardgasvrij

Door Elina Wester 31 augustus 2024
In Warfhuizen bewijzen Peter en Saskia Oosterhoff dat duurzaamheid zelfs in een huis uit 1871 mogelijk is. Hun verhaal is een inspirerend voorbeeld van vastberadenheid en innovatieve oplossingen. Sinds negen jaar wonen ze in het dorp met zo'n 200 inwoners. Oorspronkelijk komen ze uit de stad Groningen, maar na het vertrek van hun kinderen besloten ze de stap te zetten naar Warfhuizen. "We kunnen inmiddels wel een bietje Grunnigs proatn hoor!"

Hun grote wens: een fossielvrij huis

Gelukkig hadden de vorige bewoners al veel werk verricht aan het huis, dat 60 jaar lang verwaarloosd was. Hoewel het huis dateert uit 1871 is het geen monument, dus konden de voorgangers van Peter en Saskia probleemloos dubbel glas installeren en de dakgoten, het verfwerk en het voegwerk aanpakken. Peter en Saskia hadden echter nog een grote wens: een fossielvrij huis. Peter vertelt: "Door de film van Al Gore, An Inconvenient Truth, zijn mijn ogen destijds geopend. Nadat ik met mijn dochter en haar vriendinnen de film had gezien wist ik: dit kan zo niet langer. Daarnaast ben ik ook christelijk en voel ik me verantwoordelijk om goed voor de wereld te zorgen.”

"Ik kan als Groninger natuurlijk niet klagen dat er hier gas uit de grond wordt gehaald, terwijl ik er zelf aan meedoe. Ik wil niet medeschuldig zijn."

Peter: ‘Zwaluwen hebben onze gevel gevonden. Ze poepen de heleboel onder, maar gelukkig is ons huis geen monument en heb ik er gewoon een plankje onder gehangen!’

De 50°C test

Een vrijstaand huis uit 1871 van het gas afhalen is alleen niet zo eenvoudig. Het huis had een ouderwetse cv-ketel, en Peter en Saskia wilden een warmtepomp. "Meerdere installateurs vertelden ons dat dit geen zin had zonder het huis eerst volledig te isoleren. Maar dan zit al mijn geld in het isoleren en zit ik alsnog aan het gas! Dat moet toch anders kunnen?" Om te onderzoeken of een warmtepomp het huis zou kunnen verwarmen voerde Peter een test uit. Voor de winter stelde hij de cv-ketel in op 50°C, dezelfde temperatuur die een warmtepomp produceert. En wat bleek? Zelfs toen het kwik daalde tot –8°C bleef het in huis comfortabel warm, rond de 21 tot 22°C. Dit bevestigde dat hun droom om van het gas af te gaan mogelijk was, zelfs met hun oude radiatoren en zonder eerst het huis te isoleren. Uiteindelijk werden er 26 zonnepanelen en een warmtepomp geïnstalleerd, gefinancierd via een energiebespaarlening. Sindsdien zitten ze nooit meer in de kou en kost het niets extra.

De warmtepomp unit buiten.

Peter deelt zijn ervaringen ook met anderen. Nadat de warmtepomp een succes bleek te zijn, vertelde hij zijn buurtgenoten erover in het dorpshuis om hen te inspireren. Hij benadrukt dat er veel meer mogelijk is dan installateurs vaak durven aan te raden. Hij adviseert mensen dan ook om zelf te testen of een warmtepomp zou werken door zelf de 50°C test te doen. Als het huis dan warm blijft, kunnen ze aan de slag gaan met verdere maatregelen.

Tip! Wil je ook kijken of jouw huis klaar is voor een warmtepomp? Ga naar het artikel en kom erachter hoe je de 50°C test doet.

''Durf te experimenteren en te kijken naar wat we wél kan.''

Een gasvrij dorpshuis

Het dorpshuis is inmiddels, mede door toedoen van Peter, ook van het gas af. Dit gebouw wordt slechts twee à drie avonden per week gebruikt, dus een constant draaiende warmtepomp was niet efficiënt. Samen met Stichting Dorpsbelangen werd er een oplossing bedacht: een groot buffervat van 3000 liter, constant warm gehouden door een warmtepomp. Dit vat kan snel de radiatoren verwarmen wanneer nodig, wat zowel efficiënt als kosteneffectief is. Ze moeten nog zien hoe deze oplossing in de winter bevalt, maar tot nu toe lijkt het veelbelovend.

De enige fossiele brandstof die er nog is? Het camping gasstelletje

Peter en Saskia streven naar volledige fossielvrijheid. Ze rijden inmiddels elektrisch en hebben zelfs hun oude benzinegrasmaaier vervangen door een elektrische. "De enige fossiele brandstof die we nog gebruiken, is ons gasstelletje op de camping!" lacht Peter. Hoewel ze hun auto's nog niet volledig op eigen stroom kunnen laten rijden, zorgen Peter en Saskia ervoor dat ze groene stroom afnemen. Voorlopig maken ze gebruik van de salderingsregeling, waarbij het overschot aan opgewekte energie wordt weggestreept tegen hun gebruik. Ze overwegen ook een thuisaccu, vooral wanneer de salderingsregeling in de toekomst zal verdwijnen. Peter: "Maar dat snap ik ook! We zijn er nog niet, daar moeten we samen een oplossing voor gaan bedenken.''

De elektrische auto wordt deels opgeladen met eigen stroom

Peter en Saskia hebben met hun inspanningen hun eigen huis verduurzaamd én een positieve impact gemaakt in hun omgeving. Het advies is duidelijk: durf te experimenteren en te kijken naar wat we wél kan.

Tip! Peter en Saskia staan ook op de website van de Nationale Duurzame Huizenroute. Daar zijn nog meer verhalen te vinden van mensen die hun huis hebben verduurzaamd. Klik op de link en lees verder.